Сирійські повстанці стверджують, що захопили Серакіб, уряд – заперечує

Сирійські повстанці за підтримки турецької армії завоювали стратегічне місто Серакіб. “Місто Серакіб повністю звільнено від банд Асада”, – сказав Наджі Мустафа, представник підтримуваної Туреччиною коаліції повстанських угруповань, цитованої Reuters.

Інформація про захоплення сирійською “помірною опозицією” міста Серакіб в провінції Ідліб є невірною. Напади на місто Серакіб були успішно відбиті сирійськими урядовими силами. “Місто знаходиться під повним контролем сирійського уряду”, – сказало військове джерело з посиланням на ТАСС.

Сирійська обсерваторія з прав людини оголосила в четвер, що військові сили, підтримувані урядом, повністю контролюють південну провінцію Ідліб після нових дій проти повстанців.

Обсерваторія заявила, що за останні три дні урядові сили захопили близько 60 міст і населених пунктів в районі Південного Ідліба і в сусідній провінції Хама.

Оголошений прогрес опозиції в Серакібі настає до крайнього терміну, встановленого президентом Туреччини Ердоганом для виведення військ Асада з території. Туреччина заявляє, що є частиною буферної зони, узгодженої з Росією.

Ібрагім аль-Ідлібіб, Опозиційний діяч, пов’язаний з повстанськими угрупованнями, заявив, що завоювання міста послаблює тиск на повстанців, які в останні дні втратили значну територію в південній провінції Ідліб і в гірській місцевості Джабаль Аз-Завія.

За його словами, “повстанці припинили контроль над Серакібом сьогодні вранці після наступу з декількох фронтів. Це послаблює тиск після недавніх перемог сирійської армії”.

Представник уряду пояснює «що»місто знаходиться під повним контролем сирійського уряду, де, незважаючи на регулярні напади бойовиків, розмінування і підготовка до відновлення мирного життя тривають”.

За даними SANA, сирійська армія веде запеклі бої,  “могутній ворог” атакує лінії оборони урядових військ, причому терористи-смертники беруть участь у нападі.

Бойовики з терористичного угруповання Джебхат ан-Нусра і озброєних опозиційних бригад надають вогневу підтримку турецьким військам.

Згідно з SANA, артилерія завдає важких ударів по наступаючим бандам, десятки вбиті і поранені в своїх рядах, а також знищені ворожою бронетехнікою.