Сполучені Штати приховали вибух бомби в Сирії, внаслідок якого загинули десятки мирних жителів

Згідно з розслідуванням New York Times, американські військові приховали напад у Сирії, внаслідок якого загинули десятки мирних жителів.

Йдеться про вибух бомби 18 березня 2019 року у місті Багуз на сході країни. На той час там перебувало багато членів терористичного угруповання Ісламська держава (ІД). Внаслідок нападу загинуло 80 осіб, і лише 16 із них пізніше були ідентифіковані як бойовики ІДФ.

Вперше цього тижня офіційні особи США визнали факт нападу, але наполягали на його обґрунтованості. За їхніми словами, незрозуміло, чи всі, окрім 16 бойовиків, були цивільними особами.

За даними New York Times, американські літаки скинули три бомби на велику групу людей, хоча кадри з дронів показали присутність мирних жителів. Завдання удару було замовлено секретним підрозділом спеціальних операцій США, який відповідає за наземні операції в Сирії.

Центральне командування США заявило, що в результаті вибухів бомб загинули 16 бойовиків і чотири мирні жителі. Що стосується решти 60 осіб, американські військові не можуть впевнено сказати, що вони були цивільними особами, «частково тому, що жінки та діти в Ісламській державі іноді також були озброєні».

Сирійські демократичні сили (СДС), очолювані курдами, союзник Сполучених Штатів, завдали останній наземний удар по Багдузу на початку березня 2019 року.

Альянс був змушений відкласти наступ після того, як стало зрозуміло, що велика кількість мирних жителів ховається у будівлях, наметах та тунелях. Багато бійців ІДФ залишилися серед них і чинили запеклий опір, у тому числі за допомогою терористів-смертників та замінованих автомобілів.

Падіння Багуза вважається одним із ключових моментів у боротьбі з Ісламською державою.