Більшість українців не проти отримувати тіньову зарплату

Центр Разумкова провів соціологічне дослідження, щоб з’ясувати наскільки українські громадяни лояльні до того, щоб роботодавці платили їм більшу частину заробітної плати неофіційно.

Згідно з даними опитування, 60 відсотків українців згодні, щоб роботодавець оформляв їх на роботу офіційно, але платив заробітну плату таку, яку йому потрібно, щоб у податкової служби не виникали питання і підозри. При цьому більшу частину зарплати працівники не проти отримувати «в конверті».

Таку на перший погляд парадоксальну ситуацію експерти пояснюють тим, що в Україні на сьогоднішній день немає розробленого і прийнятого чіткого податкового законодавства. Часті зміни, рішення законодавців, які призводять до чергових підвищень податків, введення нових податків призводять до стимулювання «тіньових» відносин між роботодавцем і найманим працівником.

Серед українців, які поки підшукують відповідне робоче місце, тільки 46 відсотків погодилися б отримувати «тіньову» заробітну плату.

Також соціологи з’ясували, що для 78 відсотків українців головним критерієм при працевлаштуванні є рівень заробітної плати. Цей факт в тому числі пояснює те, що українці вважають за краще працевлаштуватися в інших країнах, де можна заробити в рази більше.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що середня заробітна плата в Україні в третьому кварталі 2019 року становила в еквіваленті 382 євро. У Латвії – 1100 євро, в Польщі – 1143 євро, а в Чехії – 1310 євро.

У третьому кварталі 2019 року серед українських економічно активних громадян рівень безробіття склав 7,3 відсотка.