Спекулятивний капітал починає покидати Україну

Облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) стають вже не такими популярними серед покупців. Найближчим часом можливі прояви негативних тенденцій на валютному ринку і в українській економіці в цілому.

Якщо попит на ОВДП і далі буде знижуватися, то ймовірність економічної кризи збільшується в рази.

На сьогоднішній день у Міністерства фінансів не складається з аукціонами з продажу ОВДП. «Короткі» цінні папери ще продаються, «довгі» – вже ні.

Семирічні облігації при ставці 10 процентів не викликали інтересу в покупців. Було куплено цінних паперів на суму всього 229 мільйонів гривень. Трирічні облігації взагалі ніхто не захотів купувати. Це перший дзвіночок, що все не так райдужно, як здавалося ще кілька місяців тому. Економісти такі ситуації називають sudden stop – раптова зупинка. Вона дуже небезпечна для таких економік, як українська і цілком може стати причиною початку фінансової кризи.

Ситуація ускладнюється тим, що Міністерство фінансів протягом минулого року використовувало ці кредитні кошти для того, щоб фінансувати бюджетний дефіцит. Цього року так вже не виходить. За даними Державної служби статистики, в кінці лютого дефіцит державного бюджету становив 42 мільярди гривень, державна скарбниця наповнена тільки на 70 відсотків.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в січні 2020 року українська промисловість впала на 5,1 відсотка.

Індикатор економічних настроїв (ІЕН) в січні знизився на 10 відсотків у порівнянні з груднем минулого року.