Через табори біженців п’ять грецьких островів пішли на масові протести

Грецькі адміністративні чиновники і жителі п’яти грецьких островів Егейського моря, на території яких проживають біженці і мігранти, влаштували в Афінах багатотисячний протест проти планів будівництва нових таборів.

Десятки протестуючих з островів Білого моря Лесбос, Хіос, Самос Лерос і Кос зібралися перед Міністерством внутрішніх справ, несучи плакати проти проектів для нових таборів біженців.

Новий консервативний уряд, який прийшов до влади в липні, оголосив, що нинішні переповнені табори повинні бути закриті в цьому році. Планується замінити їх новими, більш дрібними об’єктами, які, як очікується, повинні будуть введені в експлуатацію до середини 2020 року.

Влада і жителі п’яти Егейських островів люто виступають проти ініціативи уряду. Вони зажадали негайної репатріації більшості осіб, які шукають притулку, і звинуватили ЄС в тому, що вони відмовилися від біженців. Деякі плакати закликали до висилки ” нелегальних мігрантів» і закриття кордонів країни.

Демонстранти прогнали колишніх депутатів і високопоставлених осіб неонацистської партії “Золота зоря” після того, як останні спробували приєднатися до протесту, повідомив журналіст AFP.

«Якщо ми приймемо (новий) табір на 7 000 чоловік, він може неофіційно вмістити до 20-25 000 чоловік”, – сказав Георгіос Станцос, мер Східного Самоса.

Прояви насильства поширені в переповнених таборах, а минулого тижня сім чоловік Лесбосу були заарештовані за підозрою в створенні групи добровольців для нападу на мігрантів.