В економіці України намічаються великі проблеми

Про те, що в економіці України справи йдуть набагато гірше, ніж це було ще кілька місяців тому, свідчить Індикатор економічних настроїв (ІЕН).

Цей важливий показник всього за місяць знизився на 10 відсотків. За даними Держстату України, ІЕН в грудні минулого року склав 113 відсотків. Не минуло й місяця, як він знизився до 103 відсотків.

Більш того, всі чотири складових ІЕН, за даними Держстату за цей час значно погіршилися. Так, в будівельному секторі індекс знизився з -18,9 до -21,7 відсотка. На один відсоток погіршився показник в переробній промисловості. Зниження з -5,5 до -6,4 відсотка.

Також спостерігалося зниження ІЕН в сфері послуг. В кінці минулого року показник становив +1,6 відсотка, а тепер -3 відсотка. На 10 відсотків погіршився ІЕН в роздрібній торгівлі. Тепер він становить 3,7 відсотка.

Також Держстат зафіксував, що споживча впевненість українців погіршилася з -5,8 до -11,4 відсотка.

Різні статистичні показники демонструють по суті одне і те ж: якщо економіка і далі буде так розвиватися, то криза, вихід з якої тільки намітився, може вибухнути з новою силою. Поки перший місяць 2020 року показав, що негативні тенденції уповільнення економіки в другій половині минулого року проявляються і в поточному році. Очевидно, якщо уряд не зробить рішучі кроки, то економічні результати цього року можуть виявитися невтішними.

Індикатор визначається за методикою розрахунку індикаторів ділових очікувань, яка відповідає вимогам розширеного стандарту поширення даних Міжнародного валютного фонду.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з результатами соціологічного опитування, 25 відсотків українців вважають, що вони живуть бідно.

Фактором, який збільшив оплату праці в Україні, в НБУ вважають зростаюче число українських трудових мігрантів.