Щонайменше 40 осіб загинули в результаті вибухів біля аеропорту Кабула

За словами журналіста The New York Times Фахима Абеді в Афганістані, щонайменше 40 людей загинули і близько 120 отримали поранення в результаті вибухів біля аеропорту Кабула.

Близько 60% поранених знаходяться в критичному стані.

“Талібан рішуче засудив вибухи і пообіцяв, що винні будуть покарані”, – сказав Забіхула Муджахід: «Ми приділяємо пильну увагу безпеці і захисту наших людей, і всі винні в цьому злочині будуть знайдені і суворо покарані».

Майк Джейсон, колишній командир батальйону збройних сил США в Афганістані, сказав спостерігачам, що «всі знали, що це станеться».

Аналітики вважають, що вибухи, ймовірно, були справою рук афганського відділення Даіши. Полковник Джейсон вважає, що Даіши неодмінно зробить ще одну спробу атакувати евакуацію.

«У них є ресурси і доступ», – сказав він: «У них також є цілі – натовпи зневірених беззахисних людей».

Німецький медичний літак підібрав американських солдатів, які постраждали в результаті вибуху в аеропорту. У ВПС Німеччини є швидка допомога, яка в разі виникнення надзвичайної ситуації пролітає над аеропортом.

Посол США в Кабулі заявив, що четверо американських морських піхотинців були вбиті.

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш висловив стурбованість ситуацією, але підкреслив готовність Всесвітньої організації допомогти народу країни.

На місці вибухів зібралися великі натовпи людей, незважаючи на попередження про атаки, що насувається.

“Люди перебувають в такому розпачі, що не звертають уваги на такого роду інформацію. Вони чують всілякі чутки і намагаються зосередитися на тому, щоб вибратися з країни. Багато з них по кілька днів живуть в розбитих таборах в жахливих умовах. Те, що раніше того дня здавалося неясною або гіпотетичної загрозою, було недостатньо, щоб перешкодити їм поїхати до аеропорту”, – пише BBC.