Нова схема шахрайства: дзвонять з банку

Шахраї дзвонять українцям під виглядом співробітників банку і збагачуються за рахунок довірливих громадян. Починають розмову ніби вони співробітники банку і дізнаються інформацію, яка допоможе їм перевести в готівку кошти з картки клієнта.

Схема працює таким чином, що зловмисник дзвонить клієнтові, представляється співробітником банку в якому імовірно карта у людини і повідомляє про те, що на карту прийшли нові надходження або відбувається списання або перерахунок коштів на карті.  Також за такою схемою можуть послати контакт, який пропонується додати в телефон або вайбер.

Банк «ПУМБ» вже почав попереджати своїх клієнтів розсиланням повідомлення з інструкцією як визначити шахрая. Найкраще припинити спілкування відразу як тільки повідомляють:
 Про надходження, списання або перерахунок коштів.
 Приходить контакт, який пропонують додати в телефон або Вайбер.
 Блокують або перевипускають CVV-код вашої картки.
 Просят зайти на сторінку інтернет-банкінгу і ввести код відмови від операції.

У разі сумнівних дзвінків або повідомлень не варто переходити за посиланнями, розголошувати дані своїх карт, не вводити ніяких паролів, кодів і логінів.

Іноді, від шахрая надходить інформація, що ваша карта заблокована або надійшла на перевипуск, а для цього їм потрібен ваш CVV-код, який знаходиться на зворотному боці картки. Запам’ятайте! Співробітники банків ніколи не просять повідомляти ваші особисті дані або коди по телефону.