У Білорусі починається дострокове голосування на президентських виборах

Як передає ТАСС, “сьогодні в Білорусі починається дострокове голосування на 5767 виборчих дільницях, в тому числі на 44 за межами країни”.

На додаток до чинного президента Олександра Лукашенка, чотири інших кандидата балотуються на посаду. Нагадаємо, що виборча комісія відмовилася зареєструвати ще двох кандидатів.

Основне голосування призначене на 9 серпня. ЗМІ відзначають, що білоруська опозиція бачить у достроковому голосуванні можливість фальсифікацій.

Сьогодні очікується щорічне звернення Лукашенка до білоруського народу і парламенту, в якому глава держави викладе свої плани розвитку країни на найближчі п’ять років.

У його передвиборчій програмі йдеться, що він вважає за необхідне провести в країні референдум про зміни в конституції. «Народним опитуванням білоруси визначать свої права, обов’язки, свободи і зобов’язання, а також повноваження державних органів», – заявив глава держави в документі, опублікованому сьогодні в газеті «Зірка».

Лукашенко підкреслює, що вважає важливим для Білорусі зберегти свою незалежність і суверенітет, відмовитися від своєї залежності в нафтогазовій, фінансовій та інших сферах, але без застосування «шокової терапії». «Наша мирна дипломатія була і залишається запорукою безпеки для білорусів»,- йдеться в програмі.

Кандидат в президенти Світлана Тіхановська, підтримувана кількома опозиційними силами, передбачає, що Білорусь буде розвивати партнерські відносини з усіма країнами, керуючись своїми національними інтересами.

«Нам потрібно створити партнерство на рівних, а не залежність від газу або кредиту»,- сказала вона. Після її перемоги на виборах опозиція пообіцяла вжити заходів «для збереження стабільності в країні і створення умов для чесних виборів» – нових президентських виборів через півроку. І паралельно з виборами провести референдум про повернення до конституції 1994 року з метою обмеження президентських повноважень і мандатів.

Андрій Дмитрієв, співголова громадського руху «Говори правду», колишній депутат Ганна Конопатська і Сергій Черечен, лідер Соціал-демократичної партії «Грамада», також балотуються в президенти.