Сенат Польщі відхилив спірний законопроект про суддів

Верхня палата польського парламенту, Сенат, відхилила суперечливий законопроект, який дозволяє політикам звільняти і штрафувати суддів, повідомили AP і DPA.

20 грудня законопроект був прийнятий нижньою палатою з 233 голосами “за” і 203 голосами “проти”. Сьогодні законопроект, поданий правлячою партією “Право і справедливість” (PiS), був відхилений 51 з 48 голосів в контрольованому опозицією Сенаті.

На думку критиків законопроекту, він спрямований на те, щоб заткнути рот суддям і обмежити незалежність судової системи, що суперечить європейським стандартам. Законопроект викликав обурення юристів і спровокував вуличні протести. Однак PiS стверджує, що пропоновані положення не відрізняються від прийнятих в інших державах-членах ЄС, і ігнорує заклик Європейської комісії призупинити роботу над законопроектом, відзначає DPA.

Закон також піддався жорсткій критиці з боку Венеціанської комісії, експертного органу Ради Європи з конституційних питань, Верховного суду Польщі та юридичної служби польського парламенту.

Але PiS непохитна в своїй думці, що судова система в Польщі потребує глибокої реформи. Партія визначає систему як неефективну, корумповану і піклується лише про свої власні інтереси, залишку комуністичної держави. Критики закону просто чіпляються за свої привілейовані позиції, стверджують представники правлячої політичної сили. Однак, на думку опозиційних політиків, реформи PiS не впливають на реальні проблеми системи, але є спробою її контролювати