Латвія зацікавлена в легалізації українських працівників

У Латвії фіксується стабільне зростання чисельності українських працівників. При цьому наші співгромадяни воліють працевлаштовуватися в цій країні Балтії неофіційно, щоб не платити податки і заробити більше грошей.

Такому розвитку подій сприяє законодавство цієї країни Балтії, яке жорстко обмежує доступ фахівців на ринок праці з країн, що не входять до складу Європейського союзу.

Те, що в Латвії постійно збільшується число українців, які працюють в країні нелегально, викликає стурбованість у місцевих роботодавців. Вони наполегливо закликають владу прийняти необхідні закони, щоб істотно полегшити залучення робочої сили з інших країн, оскільки самі латвійці надають перевагу порівняно низьким заробітним платам на батьківщині, високим зарплатам в країнах Західної Європи.

Найпопулярнішим сектором економіки Латвії, в якому працевлаштовуються українські працівники є будівельний. Так, Служба державних доходів (СДД) зафіксувала, що на 24 будівельних майданчиках з 94-х проконтрольованих, були виявлені працівники з третіх країн.

Роботодавці Латвії зацікавлені в нових працівниках, адже на ринку праці не вистачає фахівців. Організації роботодавців Латвії пропонують законодавчо полегшити залучення робочої сили з інших країн.

За словами представника управління податкового контролю Служби державних доходів Інети Брокане, будівництво є однією зі сфер, якій приділяється особлива увага.

Брокане зазначає, що «фахівці з третіх країн можуть працювати на підставі трудових договорів, і в такому випадку сплачуються всі податки».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що буде проведений міжнародний аудит, щоб дізнатися точну кількість українців, які на сьогодні живуть і працюють в Чехії.

Згідно з даними Державної служби України з питань праці, кілька мільйонів українців працюють неофіційно.