Над єдиною європейською валютою починають збиратися хмари

Стабільність євро – єдиної європейської валюти – знаходиться під реальною загрозою. Це пов’язано з тим, що 8 країн, які входять до Єврозони, прийняли бюджети, показники яких найближчим часом можуть мати серйозний вплив на стабільність євро.

Після того, як всі країни-члени Євросоюзу ухвалили державні бюджети на 2020 рік, Єврокомісія обов’язково перевіряє параметри кожного бюджету на відповідність критеріям Пакту стабільності і зростання.

Після проведеного аналізу експерти Єврокомісії зробили висновок, що ряд країн, які входять до Єврозони, фактично порушили основні положення Пакту, що може вже в наступному році негативно вплинути на стабільність єдиної європейської валюти. Йдеться про Бельгію, Іспанію, Францію, Італію, Португалію, Словенію, Словаччину та Фінляндію.

Решта 11 країн Єврозони ухвалили державні бюджети на наступний рік без порушень. Однак, щодо Естонії та Латвії, висновок зроблений з деякими застереженнями.

Єврокомісар з економіки П’єр Московісі зазначив, що країнам зі стабільним фінансовим сектором для підтримки економік країн, що мають проблеми, необхідно активізувати інвестиції.

Віце-голова Єврокомісії з фінансових питань Валдіс Домбровскіс заявив, що «країни з надмірно високою заборгованістю повинні використовувати для зниження боргового тягаря кошти, що накопичуються завдяки низьким процентним ставкам».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Європейському союзі прийнятий бюджет на 2020 рік. Країни ЄС домовилися істотно збільшити витрати на боротьбу з глобальним потеплінням і зменшення безробіття.

Україна протягом найближчого часу розраховує отримати так званий промисловий безвіз з країнами Європейського союзу.