Імовірність кризи на ринку праці в Україні дуже велика

Поки юристи та економісти, яких українські університети останні десятиліття щороку випускають тисячами, не можуть працевлаштуватися роками, роботодавці роками не можуть знайти кваліфікованих фахівців, яких на українському ринку праці катастрофічно не вистачає.

Український ринок праці, без сумнівів, можна охарактеризувати як парадоксальний. А все тому, що з одного боку, майбутні студенти вірять міфам про «престижні спеціальності» і поступають на ті спеціальності, які вже давно не користуються попитом. А з іншого боку – величезна кількість кваліфікованих працівників їдуть працевлаштуватися до інших країн.

Експерт ринку праці Лідія Ткаченко відзначає, що оцінити, як буде розвиватися ринок праці дуже складно. Однак, якщо звернути увагу на тенденції в країнах Європейського союзу, то можна зробити корисні висновки і для українців.

«У Євросоюзі серед перспективних секторів економіки традиційно називають IT-сектор і сферу охорони здоров’я, причому сюди включають не тільки медицину, але і все, що пов’язано зі здоровим способом життя»,– зазначає експерт.

В Україні, з огляду на особливості економічної ситуації, будуть користуватися попитом фахівці будівельного сектору – від простих робітників до інженерів і архітекторів, а також аграрії (трактористи, агрономи).

В останні роки набирають популярності спеціальності, які пов’язані із соціальними мережами. Причому мова йде як про просування персональної сторінки, так і про просування реклами в соціальних мережах.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за підсумками березня 2019 року, кількість вакантних робочих місць, які пропонують українські роботодавці, зросла у порівнянні з лютим на 18 відсотків і склала 100 тисяч.

Ціна картоплі, яку в народі по праву називають другим хлібом, на сьогоднішній день найвища за останні 10 років. Зараз торговці на ринках і супермаркетах продають кілограм картоплі за 9-10 гривень.