Ціни на картоплю б’ють всі антирекорди

Ціна картоплі, яку в народі по праву називають другим хлібом, на сьогоднішній день найвища за останні 10 років.

Однією з головних причин такого стрімкого подорожчання картоплі є, те, що на зберігання було закладено на 20 відсотків менше, ніж у минулому сезоні. Олександр Хорєв, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» розповів, що «восени було зібрано 22,2 мільйона тон картоплі, в 2017 році цей показник становив 21,8 мільйона тон. Але якісної картоплі, яку можна зберігати до квітня-травня, менше».

На сьогоднішній день виробники продають картоплю по 7,5 гривень за кілограм, а на ринках і в супермаркетах ціна становить 9-10 гривень за кілограм.

При цьому експерт зазначив, що стрімкого подорожчання не буде, оскільки вже починають завозити імпортну картоплю, наприклад, з Єгипту. А в травні вже буде картопля нового врожаю. А то, що не продадуть, навряд чи буде коштувати дорожче, ніж зараз.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що середня заробітна плата в Україні лише на 16 євро більша найнижчої мінімальної заробітної плати в Євросоюзі, яку нараховують працівникам у Болгарії.

У доповіді Світового банку відзначається, що рівень бідності в Україні знизився в 2018 році до 4 відсотків, з 4,9 відсотків у 2017 році.