У Німеччині з кваліфікованими фахівцями просто біда

У наступні 10 років економіка ФРН буде все більше відчувати брак фахівців в багатьох секторах. Дефіцит планують подолати за рахунок трудових мігрантів.

З початку 2020 року набере чинності нове імміграційне законодавство, яке передбачає значне спрощення працевлаштування громадян із третіх країн, в тому числі України.

Як стверджують аналітики німецького ринку праці, найбільший дефіцит фахівців у середньостроковій перспективі буде спостерігатися в IT-індустрії. Передбачається, що при збереженні нинішньої динаміки розвитку галузі до 2030 року тільки в державних установах ФРН буде не вистачати 730 тисяч IT-фахівців.

Крім фахівців високої кваліфікації, вже тепер не вистачає електриків, працівників по догляду за людьми похилого віку, а також водіїв вантажівок.

З далекобійниками взагалі окрема історія. Щорічно на пенсію йдуть 30 тисяч водіїв вантажівок. Фірми не можуть швидко знайти новий персонал, оскільки молодь не поспішає сідати за кермо. Навіть водії з країн Східної Європи не можуть заповнити нестачу. Все частіше за кермом вантажівок зустрічаються жінки. Звичайно, поки що жінка-далекобійниця це рідкість, але нестача фахівців скоро змусить роботодавців наймати все більше жінок-водіїв. На сьогоднішній день жінки-дальнобійниці складають близько 2-х відсотків від числа всіх водіїв вантажівок.

Експерти фонду Бертельсманна підрахували: щоб заповнити кадровий голод, до Німеччини щороку повинні приїжджати не менше 260 тисяч трудових мігрантів як із Європейського союзу, так і третіх країн.

За словами директора торгово-промислової палати Потсдама Вольфганга Шпісса, «дефіцит кадрів пов’язаний зі старінням населення… Наприклад, в регіоні Бранденбург не вистачає працівників в сфері логістики. З іншого боку спостерігається дефіцит IT-фахівців».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з результатами соціологічного дослідження фонду Бертельсманна, 65 відсотків жителів ФРН позитивно оцінюють вплив трудової міграції на економіку.

У Німеччині проживає 101 тисяча українців з університетською освітою.