В Україні планується збільшення тривалості робочого дня

Зміни, які будуть розглядатися українським урядом після новорічних свят, передбачають в першу чергу значне збільшення тривалості робочого дня.

Кабінет міністрів України має намір зробити черговий «сюрприз» для всіх працюючих. На засіданні уряду заплановано розгляд поправок до проекту Кодексу законів про працю.

У новому Кодексі, який буде запропонований для розгляду і прийняття Верховній Раді, одним з неприємних і жорстких нововведень є те, що при складанні колективних договорів роботодавець матиме право збільшувати робочий день до 12 годин.

При цьому за додаткові години роботи в Кодексі передбачена підвищена оплата. Крім цього, буде введено нове поняття – ненормована робота.

Наприклад, якщо виникне необхідність у додатковій роботі, і за рік в цілому співробітник пропрацює більше 120 понаднормових годин, то нові положення Кодексу передбачають за кожну додаткову годину оплату праці в потрійному розмірі.

Майбутні зміни трудового законодавства коментують по різному. Експерт ринку праці Олександр Білоус стверджує, що «зараз на багатьох підприємствах українці працюють більше восьми годин. Також багато робіт можна виконувати за графіком. Нововведення дозволить узаконити ситуацію, яка вже склалася і дасть можливість заробляти більше».

З іншого боку, економічний експерт Яків Гольдарб переконаний, що «злидні довели українців до того, що вони змушені працювати день і ніч, щоб якось прогодувати сім’ю. У Польщі, Німеччині працівники працюють по 10-12 годин, ось влада і вирішила перейняти цей досвід».

Український уряд забуває перейняти досвід по рівню оплати праці в країнах ЄС. Згідно з даними Держстату України, середня заробітна плата в листопаді 2018 року склала близько 9 тисяч гривень.

Нагадаємо, серед основних причин дефіциту фахівців на українському ринку праці, на думку експерта Тетяни Пашки, демографічна криза, яка почалася в середині 90-х років і поки не подолана.

Джерело: news.eurabota.ua

03.01.2019