Український парадокс: ВВП стабільно зростає, а купівельна спроможність падає

За рік кількість білого хліба, яку можна купити на середню зарплату, знизилася в більшості областей України – у 21 з 25 регіонів. Таку неприємну для українців інформацію повідомив генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж, Олексій Дорошенко.

Одним з універсальних показників добробуту людей в країні є можливість купувати на заробітну плату певну кількість буханок білого хліба. На жаль, білий хліб для багатьох українців стає все менш доступним продуктом. Виходить парадоксальна ситуація – в країні, де практично кожен рік збираються рекордні врожаї зернових культур, люди можуть дозволити собі купити все менше необхідних продуктів, не кажучи вже про інші важливі речі.

Середня заробітна плата в Україні зросла до 9 тисяч гривень, але не дивлячись на цей факт, купівельна спроможність українських громадян протягом 2018 року стабільно знижується.

За даними Асоціації постачальників, в листопаді цього року на середню заробітну плату можна було купити 547 кг білого хліба, що на 27 кг менше, ніж в 2017 році. При цьому потрібно ще враховувати, що середня заробітна плата в Україні для абсолютної більшості громадян – велика розкіш. Реальні суми, які можуть заробити українці, набагато нижчі. Так, наприклад, мінімальну зарплату, згідно з офіційними даними, отримують близько 5 з 16 мільйонів працюючих українців.

Як зазначив Дорошенко, найбільш суттєве зменшення купівельної спроможності зафіксовано в Полтавській, Кіровоградській і Запорізькій областях. Позитивна динаміка відзначена лише в чотирьох регіону країни. Кияни на середню зарплату можуть купити на 29 кг білого хліба більше, ніж восени минулого року, харків’яни – на 27 кг, а волиняни –всього на 2 кг.

Нагадаємо, підвищена мінімальна зарплата, яка з 1 січня 2019 року становитиме 4170 гривень, що набагато нижче передбачених міжнародних мінімальних стандартів ООН.

Джерело: www.eurabota.ua

17.12.2018