Криза українського ринку праці не за горами – експерт

На думку експерта ринку праці Тетяни Пашкіної, серед головних причин гострого дефіциту фахівців в Україні – демографічна криза.

На думку експерта з працевлаштування Тетяни Пашкіної, на сьогодні головною проблемою українського ринку праці є не тільки і стільки трудова міграція, але та демографічна яма, в яку Україна потрапила ще в дев’яності роки.

Україна за двадцять п’ять років поки не змогла відновити показники народжуваності, які були в перші роки незалежності. Це, на думку експерта ринку праці – найголовніша і гостра проблема, яка, з великою долею ймовірності, через 3-4 роки стане причиною кризи на ринку праці України.

Експерт підкреслила, що «зараз на перший курс у нас поступило найменше дітей за двадцять років. Вже сьогодні зрозуміло, яка конкуренція буде серед роботодавців за молодь».

З іншого боку, на ринку праці все менше працівників, яким виповнилось 45 років. Як зазначає експерт: «Тим часом, наші 45+ потихеньку пливуть до пенсійного віку або до чеських і німецьких роботодавців, які їм більше раді, ніж наші. І може так статися, що коли через 3-4 роки роботодавці схаменуться – буде вже пізно».

Також важлива проблема ринку праці – негативна репутація виробничих професій, а також професій в сфері продаж.

Нагадаємо, згідно з даними соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова, серед молоді до 29 років частка тих, хто планує їхати за кордон працевлаштуватися становить 47 відсотків.

Джерело: www.eurabota.ua

28.12.2018