Українців починають готувати до підвищення пенсійного віку

Головними аргументами, які використовують представники влади, щоб виправдати підвищення пенсійного віку в Україні, – дефіцит Пенсійного фонду, який з року в рік збільшується, і неухильне старіння українських громадян.

Останні кілька місяців на інформаційному полі чітко простежуються меседжі української влади про те, що в найближчій перспективі потрібно буде підвищувати вік виходу українців на пенсію. Глава парламентського комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова неодноразово категорично заявляла: «Підвищення пенсійного віку неминуче».

У країнах Європейського союзу, на які Україна багато в чому орієнтується, в середньому люди виходять на пенсію у віці 65 років. Останнім часом у багатьох країнах Європи планують підняти пенсійний вік ще на 2 роки. Такі реформи пов’язані зі старінням європейців і збільшенням тривалості життя.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський вважає, що просте підняття пенсійного віку – не вихід. «Чим більший вік виходу на пенсію, тим довше люди змушені працювати, довше перераховувати гроші до системи соціального страхування, тим менше людей доживе до пенсії. Однак, такий підхід ґрунтується на помилкових економічних уявленнях»,– зазначив Хмелевський.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що кожен четвертий житель України вважає, що він живе бідно.

Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська фактично звинуватила українців у тому, що вони не звикли накопичувати собі на старість. На її думку людей потрібно стимулювати самостійно думати про старість заздалегідь.