Лукашенко знову грає з «енергетичною» картою, погрожуючи Польщі призупиненням постачань

Президент Білорусі Олександр Лукашенко погрожував перекрити потоки російських енергоносіїв у Польщу, якщо Варшава виконає свою погрозу закрити кордон із Білоруссю. Він сказав це в інтерв’ю РІА “Новости”.

«Поляки вирішили закрити кордон. Ми не дуже часто їздимо до Європейського Союзу. Сьогодні наші інтереси більше зосереджені на Росії, Китаї та Сході. А якщо я закрию? Що ж тоді буде? з потоками з Росії та Китаю? Хто через нас проходить?” – запитав Лукашенко.

За його словами, Росія має закритий південний кордон з Україною, тобто вони не пройдуть через Україну і «немає шляху» через Прибалтику.

«Тож, перш ніж робити заяви, їм потрібно подумати», – сказав білоруський президент, маючи на увазі Польщу.

«На шкоду, кому ви закриєте кордон? Для себе? Тоді ви думатимете, як купувати енергію у Росії», – продовжив Лукашенко.

Білорусь перебуває у суперечці з Європейським Союзом через мігрантів, які розташувалися на своєму західному кордоні. ЄС звинувачує Мінськ у навмисному транспортуванні тисяч людей із Близького Сходу та закликає їх перетнути блок через Польщу, Литву та Латвію. Білорусь заперечує звинувачення.

Тим часом міністр оборони Польщі заявив у середу, що військового аташе Білорусі викликали після того, як вогонь з авіаційної гармати пошкодив ліхтарі, розміщені польськими військами в районі Тересполя.

“Провокації білоруських служб абсолютно неприпустимі”, – написав у Twitter міністр Маріуш Блащак.

У білоруському зовнішньополітичному відомстві поки що не коментують цей випадок.

У вівторок президент Польщі Анджей Дуда підписав нові ухвали, які дозволяють уряду обмежувати доступ до районів навколо кордону з Білоруссю. Закон набув чинності в середу, замінивши надзвичайний стан, запроваджений мігрантською кризою.