Міністр соцполітики порадила українцям накопичувати гроші на старість самостійно

Про те, чи очікувати українцям найближчим часом запуск накопичувальної пенсійної системи, розповіла міністр соціальної політики України Юлія Соколовська.

Останнім часом реформа пенсійної системи активно обговорюється в ЗМІ, соціальних мережах, представниками влади. Серед них і міністр соціальної політики Юлія Соколовська, якій за посадою належить досконально розбиратися у цій проблемі.

На її думку, сьогодні немає повноцінно працюючих механізмів в нашій країні, які б могли стати фундаментом для надійного функціонування накопичувальної пенсійної системи. Міністр зазначила, що «очікування людей щодо цієї системи занадто великі. Проте люди не до кінця розуміють як саме вона буде працювати».

Для того, щоб система працювала, повинен бути ринок для інвестицій, якого в Україні поки немає і найближчим часом не буде. Потрібно вивчати і переймати досвід країн, де люди вже давно отримують накопичувальні пенсії.

На думку Юлії Соколовської, українці не звикли збирати на старість. «Тому стимулювати людей накопичувати – один з виходів. Але було б добре, якби люди це розуміли і думали про старість заздалегідь», – повчає міністр. Судячи з того, що за грудень вона отримала зарплату у розмірі 217 тисяч гривень, активно збирати на старість міністр вже почала.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Юлія Тимошенко і депутати фракції партії «Батьківщина» зареєстрували законопроєкт, в якому передбачається обмеження максимального розміру заробітної плати високопоставлених чиновників і керівників державних підприємств.

Опитування, яке провів Центр Разумкова показало, що 60 відсотків українців згодні більшу частину зарплати отримувати «в конверті».