У Національному банку побачили позитивні сторони кризи

Експерти Національного банку України (НБУ) впевнені, що економічна криза, не буде мати негативного впливу на платіжний баланс. Твердження ґрунтується на тому, що на світових ринках значно знизилися ціни на енергоносії, які складають значний відсоток в українському імпорті.

З іншого боку, ціни на продовольчі товари, які становлять половину обсягу експортованої продукції, також знижуються, однак падіння цін буде незначним.

Заступник глави НБУ Олег Чурій під час прес-брифінгу, який вчора, 17 березня, проводився в режимі он-лайн, заявив наступне: «Що стосується платіжного балансу, тобто експорту-імпорту, то вплив буде від нейтрального до, можливо, навіть позитивного. І це пов’язано з тим, що ціни на енергоносії дуже сильно знизилися… тобто Україна буде платити набагато менше за імпорт енергоносіїв».

Якщо порівнювати стан економіки України, в якому вона перебувала перед кризою 2014 року, то на сьогоднішній день ситуація набагато краща. Якщо 6 років тому дефіцит платіжного балансу становив 10 відсотків валового внутрішнього продукту (ВВП), то на сьогодні – 0,5 відсотка. Однак майбутня криза серйозно вплине на зростання ВВП.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з даними Держстату, загальна вартість товарів, які були експортовані в січні, на 140 мільйонів доларів перевищила вартість імпортованих товарів.

За підсумками 2019 року банківська система України отримала рекордний прибуток – 59,6 мільярда гривень.