Пташиний грип підняв ціни на яйця в Польщі

“Поширення пташиного грипу вдарило по запасах яєць в Польщі через загибель курей-несучок. Хвороба викликала проблеми у інших великих виробників Європи, змусивши їх підняти ціни на свою продукцію”, – пише BGNES.

Пташиний грип був зареєстрований в декількох країнах Європи, птахів довелося знищити, що призвело до великих втрат серед фермерів, які вже постраждали від коронавируса. Азія також повідомила про епідемію тварин, інфікованих X5H8, в той час, коли сектор тваринництва відновлюється після епідемії африканської чуми свиней. Минулого тижня Росія оголосила, що вперше зареєструвала зараження вірусом пташиного грипу людини. Заражені сім робочих тваринницької ферми, що викликає побоювання, що вірус може мутувати в хворобу людини.

Захворювання зазвичай починає поширюватися восени і передається при міграції диких птахів з Азії в Європу. За словами директора Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) Монік Елоїс, кількість спалахів збільшилася, ніж в найважчі роки.

За даними Державної ветеринарної інспекції, в Польщі вже вбито близько 5 мільйонів птахів. Однак нестачі в курці в ЄС немає. За даними Агентства з продовольства і сільського господарства, в 2019 році в 27 країнах-членах ЄС для потреб виробників м’яса було забито 6,4 мільярда курей. Однак втрата курей-несучок скоротила пропозицію яєць і підвищила ціни. В кінці січня оптові ціни в Польщі зросли на 18-20%. Дані ЄС показують, що ціни на яйця зросли в інших країнах ЄС, включаючи Німеччину і Францію, в той час як в Іспанії ціни все ще низькі.