Доходи Дональда Трампа і залишаться загадкою

Голова фінансового департаменту США Стівен Мнучін в понеділок повідомив палаті представників, що він відмовляється надати їм доступ до податкових декларацій президента Дональда Трампа, оскільки його міністерство не володіє такими повноваженнями, а вимога про розкриття доходів не має юридичної сили.
У листі, направленому голові комісії з бюджету і податків Річарду Нілу, Мнучін підкреслив, що розкриття доходів президента Трампа, з тим щоб конгресмени могли перевірити їх законність, «створює серйозні конституційні проблеми».
Надання податкових декларацій Трампа вимагали представники Демократичної партії в двох комісіях Палати Представників: спостереження, а також бюджету і податків.
Вони безпосередньо попросили зацікавлену ​​особу надати документи, які дозволили б йому відхилити підозри в тому, що компанії Трампа можуть приносити додатковий прибуток, використовуючи той факт, що їх власником є ​​президент.
Конгресмени також хотіли дізнатися, чи чесно Трамп платив податки і чи не використовував він особисто радикальний податковий стимул для багатих, введений його адміністрацією в 2017 році.
Голова бюджетно-податкового комітету, як один з трьох представників Конгресу, має право запитувати інформацію про податкові декларації будь-якої людини.
Термін надання цієї інформації нинішнім президентом закінчився 23 квітня. Однак в той же день Прес-секретар Білого Дому Хоган Гідлі заявив, що Трамп не має наміру виконувати прохання Палати представників. Президент говорить про це абсолютно ясно. «Коли аудит його бізнесу закінчиться, тоді він про це подумає, але тепер він не схильний це робити (надавати податкові декларації)», – сказав Гідлі в інтерв’ю для Fox News 23 квітня.
Більш того, Трамп звернувся до суду, щоб заблокувати заклики Конгресу розкрити його фінансові документи. У позові проти Палати представників президент діє як приватна особа і представлений приватною юридичною фірмою, а не юристами Міністерства юстиції.