«Репортери без кордонів» реагують на скандальний закон про ЗМІ в Чорногорії

«Репортери без кордонів» заявили, що, якщо новий закон Чорногорії про ЗМІ вступить в силу в його нинішньому вигляді, це стане ударом по свободі слова в країні. Правозахисники закликали президента Міло Джукановича не підписувати закон.

“Обов’язок журналістів розкривати свої джерела інформації на вимогу державної прокуратури, який міститься в законі, буде серйозним порушенням права на конфіденційність журналістського джерела”, – вважають «Репортери без кордонів».

Якщо новий закон про ЗМІ вступить в силу, це стане новим ударом по свободі ЗМІ в Чорногорії, яка зараз займає 105-е місце в рейтингу свободи слова у «Репортерів без кордонів». У закону є політична мета, а не поліпшення медіа-середовища. Про це свідчить той факт, що правляча більшість схвалила його без загального політичного консенсусу (без підтримки опозиції), і цей закон повинен вступити в силу безпосередньо перед парламентськими виборами, призначеними на 30 серпня». Про це повідомив регіональний координатор організації по Євросоюзу і Балканам Павол Саладж в МВС.

«Тому президент Чорногорії не повинен підписувати закон, і повинен повернути його в парламент для внесення поправок», – сказав Саладж.