Китай виганяє журналістів з трьох найбільших газет США

“Китай виганяє репортерів з трьох американських газет, щоб помститися за обмеження, накладені на його засоби масової інформації в США”,- повідомляють світові інформаційні агентства.

МЗС Китаю наказав журналістам з трьох найбільш шанованих американських газет, New York Times, Washington Post і Wall Street Journal, покинути країну протягом 10 днів.

Управління також запросило інформацію про їхні дії в Китаї.

Китайська влада заявила, що заходи Китаю є відповіддю на «невиправдані обмеження китайських ЗМІ» в США.

Китай також забороняє журналістам із зазначених газет працювати в напівавтономних районах Гонконгу і Макао, де свобода ЗМІ вище, ніж на материку.

Раніше в цьому місяці адміністрація президента США Дональда Трампа ввела обмеження на кількість громадян Китаю, які могли б працювати журналістами в Сполучених Штатах – останній крок в конфлікті між двома країнами через свободи ЗМІ.

«Те, що зробили США, націлене винятково на китайські ЗМІ і тому обумовлено менталітетом і ідеологічним ухилом, які характеризують «холодну війну», – йдеться в заяві китайського МЗС.

У свою чергу, держсекретар США Майк Помпео закликав Пекін переглянути своє рішення, назвавши цей крок «недоречним».

«Я шкодую про рішення Китаю продовжувати перешкоджати вільним ЗМІ, що, чесно кажучи, було б дуже корисно для китайців в ці неймовірно складні світові часи, коли більше інформації, більше прозорості – це те, що врятує життя»,- наполягав Помпео.

На початку березня Держдепартамент США оголосив, що п’яти ЗМІ, в тому числі державному інформаційному агентству Сіньхуа в Китаї, доведеться скоротити штат співробітників до 100 з 160 на даний временя.

Цей крок був розцінений як помста за вигнання з Китаю двох американських журналістів Wall Street Journal в лютому за скандальну статтю про епідемію коронавіруса, яка вийшла з центральної частини Ухані.