Споживчий оптимізм українців стабільно зростає

Для розвитку економіки важливим показником є ​​індекс споживчих настроїв, який в українців почав впевнено збільшуватися. На сьогоднішній день цей важливий показник вийшов на рівень, який був зафіксований у 2008 році ще до світової економічної кризи.

Агентство Info Sapiens провело дослідження по вивченню індексу споживчих настроїв українців. Результати дослідження показали, що в серпні індекс споживчих настроїв зріс на 7,6 пункту. Якщо в липні він становив 88 пунктів, то в серпні 95,6.

Окрім того, дослідження показало, що українці, хоча трохи, але почали помічати підвищення свого особистого добробуту. Відповідний індекс зріс на 7 пунктів і склав 77,4.

Також українці в серпні ще більше почали вірити в те, що економіка країни нарешті почне стабільно зростати. Індекс економічних очікувань в серпні виріс на 8,3 пункта і склав майже 104 пункти.

Аналітики агентства Info Sapiens відзначили, що «індекси очікувань розвитку економіки в липні-серпні 2019 року навіть перевищують значення в 2004-2008 роках, а індекс споживчих настроїв повернувся на рівень до кризи 2008-2009 років».

Такі оптимістичні настрої, перш за все пов’язані з тим, що до влади в Україні прийшов новий президент, парламент і уряд. Традиційно люди сподіваються, що нова влада буде сприяти розвитку економіки та зростанню добробуту. Хоча показники зростання мінімальної зарплати на 2020 рік, передбачені в державному бюджеті, можуть швидко зменшити оптимізм українців.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з даними Держстату, тільки 9 відсотків українців мають такі доходи, які дозволяють їм відкладати гроші.

Яків Смолій – голова Національного банку України, впевнений у тому, що кредити для підприємств, бізнесменів і фізичних осіб найближчим часом можуть значно здешевшати. Планується, що процентна ставка буде знижена до 12 відсотків річних.