Кредити для українців стануть набагато доступніші

В Україні на сьогоднішній день оформити довгостроковий кредит – це приректи себе на постійний стресовий стан протягом довгих років. Виною всьому є непомірно висока процентна ставка українських комерційних банків.

Голова Національного банку України Яків Смолій вважає, що кредити для підприємств, бізнесменів і фізичних осіб найближчим часом можна істотно здешевити. На думку Смолія, облікова ставка повинна бути значно знижена.

Після всіх узгоджень з урядом, НБУ планує знизити процентну ставку до 12 відсотків.

«Це абсолютно реальні цифри по вартості ресурсів. Якщо ми задекларували облікову ставку на рівні 8 відсотків, і маржу, в яку закладають банки свої ризики, скоротити до 4 відсотків, то ми отримаємо 12 відсотків»,– зазначив глава НБУ.

Однак Яків Смолій підкреслив, що просто знизити облікову ставку без прийняття та імплементації закону про захист прав кредиторів, а також без проведення судової реформи неможливо. На думку глави НБУ, тільки в комплексі ці дії дадуть можливість знизити вартість кредитів для бізнесу і населення.

Іншими словами, якщо розшифрувати те, що заявив Яків Смолій, він вважає, що найближчим часом зробити так, щоб кредити для людей стали дешевшими, неможливо, оскільки всеосяжна судова реформа – це процес, для якого буде потрібно дуже багато часу, за кілька місяців такі реформи не проводяться.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що доходи українців перебувають на такому низькому рівні, що, як підрахували в Держстаті, тільки 9 відсотків українських громадян можуть відкладати гроші на «чорний день».

Згідно зі статистичними даними, які опубліковані Національним банком, на сьогоднішній день вже третина всіх платежів в Україні відбуваються безконтактно.