Рівень заробітних плат в Німеччині залежить від регіону

Повільно, але впевнено розрив в оплаті праці в Східній і Західній Німеччині скорочується.

До Німеччини щорічно їдуть працювати або вчитися тисячі українських громадян. І щороку їх чисельність поступово збільшується. Стабільному зростанню кількості фахівців з країн, які не входять до складу Європейського союзу, сприяють різні програми. Вони спеціально розробляються на рівні Єврокомісії, а також німецьким урядом, щоб стимулювати переїзд кваліфікованої робочої сили до Німеччини. Більш того, вже прийнятий закон, який дозволить українцям та іноземцям з інших країн легше знаходити вакансію.

Тим, хто планує найближчим часом їхати на роботу або навчання у ФРН, буде цікаво дізнатися, що рівень заробітних плат в країні не скрізь однаковий. Все залежить від федеральної землі, де розташовані підприємства або компанії.

Згідно зі статистичними даними, найвищий рівень оплати праці в федеральній землі Гессен. Зарплата тут на 14 відсотків більша, ніж в середньому по країні. На другому місці по оплаті праці – Баден-Вюртемберг (більше на 8,6 відсотка), на третьому – Гамбург (більше на 6 відсотків).

Молодим фахівцям, які закінчили університет, в Гессені пропонують в середньому 53 тисячі євро на рік. Для тих, хто опанував робочу спеціальність, роботодавці пропонують середню зарплату 25 тисяч євро.

На відміну від України, лікарі в Німеччині заробляють дуже добре. На відносно невеликий прибуток можуть розраховувати співробітники в сфері гастрономії і перукарі.

Поступово скорочується різниця в доходах між жителями федеральних земель Східної і Західної Німеччини. За підсумками 2018 року вона склала 24 відсотки, скоротившись за рік на півтора відсотка.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Німеччина визнана найкращою країною для працевлаштування трудових мігрантів.

За даними Федерального статистичного відомства Німеччини, протягом 2017 року українські фахівці оформили 1431 заявку на підтвердження кваліфікації.