У Польщі мінімальна зарплата росте як на дріжджах

Для жителів Польщі уряд підготував відмінний подарунок у вигляді стабільного підвищення мінімальної заробітної плати, яка в результаті впливає на збільшення середньої зарплати по країні.

З одного боку, стабільний розвиток економіки Польщі, а з іншого – наближення парламентських виборів, дали можливість польському уряду підвищити мінімальну заробітну плату на 35 євро більше, ніж планувалося.

В 2020 році розмір мінімальної зарплати брутто на місяць буде збільшено з 2,2 тисяч злотих (520 євро) до 2,6 тисяч злотих (600 євро). Це майже на 16 відсотків більше попереднього показника.

Очевидно, що вибори до парламенту Польщі вплинули на те, що чиновники вирішили підвищити мінімальну зарплату на 35 євро більше, ніж запланували спочатку. Таким чином, мінімальна погодинна ставка, на яку можуть розраховувати не тільки польські працівники, але й українські трудові мігранти, складе 17 злотих або майже 4 євро.

На передвиборчому куражі, уряд Польщі заявив, що планує підвищити мінімальну ставку до 3 тисяч злотих (694 євро) до кінця 2020 року. При цьому обіцяє, що в разі виграшу на парламентських виборах до закінчення своєї каденції поступово підняти мінімальну заробітну плату майже до 1000 євро.

Далекосяжні плани польського уряду розкритикували деякі економісти. На їхню думку, таке стрімке зростання мінімальної заробітної плати може порушити співвідношення мінімальної і середньої зарплат, яке є дуже важливим для збереження балансу в економіці, фінансах і суспільстві. На сьогоднішній день це співвідношення становить 46 відсотків, що на думку польських експертів, для європейських економічних умов досить багато.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що на сьогоднішній день 483 тисячі українців, які працюють у Польщі, сплачують внески до Установи соціального страхування (ZUS).

Згідно з даними опитувань, українці в Польщі за свою роботу хочуть отримувати від 13 до 20 злотих за годину.