Більшість українців не робить грошових заощаджень

Згідно з даними Держстату, тільки 9 відсотків українських громадян знаходять можливість відкладати гроші, щоб мати так звану фінансову подушку.

Фінансова грамотність населення України, на жаль, не дуже висока. Про це говорять не тільки дані Держстату, але і соціологічні дослідження. За даними компанії Research & Branding Group, на питання про те, на скільки часу вистачило б заощаджень у разі повної втрати джерела доходів, тільки 2 відсотки українців відповіли, що протрималися б близько року, а 20 відсотків змогли б жити на відкладені гроші протягом двох місяців. Зовсім не мають ніяких заощаджень 43 відсотки українських громадян.

За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, станом на липень 2019 року в українських банках було розміщено 42 мільйони вкладів на загальну суму 452 мільярда гривень. Середній розмір депозиту складає близько 11 тисяч гривень. При цьому згідно з дослідженням R & B Group, 43 відсотки українців вважають, що краще за все свої заощадження зберігати в доларах, а 15 відсотків вважають за краще у євро і тільки 12 відсотків зберігають заощадження в українській валюті.

На думку фінансових аналітиків видання The Economist, українська гривня, яка протягом першої половини 2019 року зміцнилася майже на 4 відсотки, недооцінюється на 61 відсоток.

Останнім часом 91 відсоток українських громадян змушені були економити. Тільки 4 відсотки сказали, що їм не доводиться обмежувати себе, щоб купувати все, що необхідно для нормального життя.