Промислове виробництво України падає, а торгівля зростає

Українська промисловість останнім часом поступово скорочується. Так, в серпні Держстат зафіксував зменшення промислового виробництва на 1,7 відсотка.

Системні проблеми, які протягом багатьох років накопичувалися в українській промисловості, на жаль, приносять свої гіркі плоди у вигляді скорочення обсягів виробництва.

У серпні падіння промвиробництва навіть прискорилося. У порівнянні з липнем скорочення української промисловості склало 1,4 відсотка.

Якщо розглядати статистику за січень-серпень 2019 року, то промислове виробництво зросло на 0,1 відсотка. У минулому році за аналогічний період зростання склало 2,8 відсотка.

Що стосується сектору роздрібної торгівлі України, то тут справи йдуть набагато веселіше. «У порівнянні з минулим роком, в січні-серпні 2019 року товарообіг роздрібної торгівлі збільшився на 10 відсотків»,- повідомляє Державна служба статистики України.

Серпень показав приріст у порівнянні з липнем на 3,4 відсотка, а в річному вимірі – на 6,7 відсотка.

Лідерами зростання роздрібної торгівлі є такі області України: Вінницька (18 відсотків), Тернопільська (17 відсотків) і Київська (16 відсотків).

У тому, що так швидко зростає купівельна активність українців є велика заслуга трудових мігрантів, які працюють в різних країнах світу і регулярно переводять чималі гроші своїм рідним в Україні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що індекс споживчих настроїв (ІСН) українців в липні склав 88 балів з 200 можливих.

Згідно з даними Організації Об’єднаних Націй, Україна знаходиться в першій п’ятірці країн, де протягом тривалого часу спостерігається суттєве скорочення кваліфікованих працівників у всіх галузях економіки.