З кваліфікованими працівниками в Україні просто біда

Згідно з даними Організації Об’єднаних Націй, Україна знаходиться у п’ятірці країн, де вже протягом тривалого часу спостерігається значне скорочення числа економічно активних людей.

Експерти Міжнародного валютного фонду головною причиною того, що Україна стрімко втрачає кваліфікованих працівників практично у всіх галузях економіки, називають неадекватну оплату праці, яка змушує людей працевлаштовуватися в інших країнах.

За словами економічного експерта, директора економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолія Амеліна «коли ми будемо відкривати нові підприємства, нікого буде наймати на роботу. Вже відчуваємо дефіцит кадрів. З цим зіткнулися кілька інвесторів, які побудували в Україні заводи і не змогли знайти працівників».

Згідно з даними експерта, найбільша проблема з кадрами спостерігається на промислових підприємствах, «дефіцит спостерігається там, де потрібна кваліфікована робоча сила».

На думку експерта, спосіб виходу із ситуації дуже простий: «Зможемо підняти зарплати до польського рівня, тоді будемо обганяти темпи зростання економіки Польщі… Багато мігрантів з задоволенням повернуться додому».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що з початку 2019 року кількість зареєстрованих в Установі соціального страхування Польщі (ZUS) українців збільшилася до 483 тисяч.

У Польщі період легалізації іноземних громадян за останні 4 роки збільшився з 64 до 206 днів. Польська влада визнає, що головна причина – це гострий дефіцит кадрів.