Історична перемога лівої правлячої партії в Південній Кореї

“Ліва правляча партія в Південній Кореї здобула історичну перемогу на вчорашніх парламентських виборах, показавши часткові результати підрахунку голосів після того, як пандемія нового коронавіруса змінила хід політичних подій на користь президента Мун Чже Іна”,- пише Guardian.

Країна використовує поєднання мажоритарної та пропорційної виборчих систем, але навіть до того, як переможці мажоритарного принципу у всіх виборчих округах стануть відомими, Демократична партія Мун Чже Іна отримала 163 місця в парламенті Південної Кореї з 300 місць, що є абсолютною більшістю.

Явка склала 66,2 відсотка, що вище всіх парламентських виборів, проведених в Південній Кореї з 1992 року.

Треба сказати, що під час виборів дотримувалися всі карантинні заходи. Без масок на виборчі дільниці не пускали. А кабінки і самі ділянки перед початком виборів були добре продизенфіковані.

Всього кілька місяців тому скандали через зловживання владою та слабке економічне зростання погрожували лівому президенту, а критики назвали його миролюбний підхід до Північної Кореї нереалістичним, незважаючи на відмову Пхеньяну від мораторію на випробування ядерних і балістичних ракет.

Але відносно швидка і ефективна боротьба з новою епідемією коронавіруса з боку влади була перевагою для Мун Чже Ін перед парламентськими виборами.

“Так звана «коронавірусна дипломатія» – наприклад, недавня публікація його двосторонніх телефонних розмов з щонайменше 20 керівниками з приводу протидії епідемії – підвищила довіру корейців до його адміністрації”, – сказав Мінсон Ку, політолог з Університету штату Огайо.