Падіння української економіки вже почалося

Валовий внутрішній продукт (ВВП) України, який повільно, але впевнено збільшувався, починаючи з 2016 року, за підсумками січня цього року зменшився на 0,5 відсотка.

У Міністерстві економічного розвитку підготували детальний звіт про підсумки роботи української економіки за перший місяць 2020 року і прийшли до невтішного висновку, що ВВП скоротився на 0,5 відсотка. Хоча ще рік тому, в січні 2019 року ВВП збільшився на 1,3 відсотка.

Основними причинами, вважають в міністерстві економіки, стало суттєве уповільнення розвитку провідних секторів: промисловості, сільського господарства і транспорту. Факторами, які негативно вплинули, виявилися:

  • зниження попиту на енергоресурси через теплу зиму;
  • падіння цін на світових ринках сталі і сільськогосподарської продукції;
  • зменшення обсягів транзиту російського газу до країн Євросоюзу.

У той же час, в міністерстві зазначили, що падіння могло бути ще більше. Виручили активне зростання інвестицій в будівельному секторі та збільшення купівельної спроможності українців, за рахунок чого зросла внутрішня торгівля.

Незважаючи на невдалий початок 2020 року фахівці профільного міністерства з оптимізмом дивляться в майбутнє і прогнозують, що ситуація протягом року покращиться і буде зафіксовано економічне зростання.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за даними Держстату, промисловість України в січні 2020 року впала на 5,1 відсотка.

В українському уряді прогнозують, що протягом 2020 року реальна середня заробітна плата в країні збільшиться на 9 відсотків.