Хаос в Гонконзі. Демонстранти намагаються увійти в парламент

Протестуючі в Гонконзі штурмували будівлю  Законодавчої влади в річницю повернення колишньої британської колонії в 1997 році до китайського правління на тлі широко поширеного гніву з приводу законів, які дозволяють екстрадицію в Китай.

Демонстранты пытаются войти в парламент

На записах, опублікованих в інтернеті через місцеві ЗМІ, видно групу людей, які за допомогою металевого візка намагаються таранити скляну стіну будівлі. Усередині стоїть близько 100 офіцерів профілактичних підрозділів, озброєних кийками. Поліцейські поставили червоний плакат за склом, попереджаючи демонстрантів, щоб вони перестали наступати, інакше вони застосують силу.
Поліція також звернулася до організаторів демократичного маршу з проханням про те, щоб через насильство, що мало місце в центрі міста вранці, вони перенесли заплановану на полудень демонстрацію, змінили маршрут або залишилися в парку Вікторія. Всі ці пропозиції були відхилені, повідомляють місцеві ЗМІ.
Вранці через дощ і цивільні заворушення офіційна церемонія з нагоди річниці приєднання Гонконгу до Китаю 1 липня, вперше відбулася в будівлі конгрессно-виставкового центру На пристані як зазвичай підняли прапор, але міська влада разом з головою місцевої адміністрації Керрі Лем спостерігали за цим на екранах моніторів.

Перед церемонією демонстранти зіткнулися з поліцією, яка застосувала проти них сльозогінний газ. Згідно з повідомленням властей, протестуючі закидали поліцейських «предметами з невідомою рідиною», в результаті чого 13 з них потрапили до лікарні.
Серед постулатів щорічного демократичного маршу, серед іншого, в цьому році звучить заклик до відкликання проекту поправки до закону про видачу, підтриманого Пекіном, який дозволив би, зокрема, передачу підозрюваних континентальному Китаю, а також звільнити затриманих за участь в демонстраціях, і відмову влади від використання слова «заворушення» для визначення протестів і зіткнень з поліцією 12 червня.

Влада призупинила проект в результаті найбільших демонстрацій в Гонконзі з моменту його анексії в Китай в 1997 році. За словами організаторів, 16 червня в марші проти екстрадиції в материковий Китай взяли участь майже 2 мільйони осіб, або приблизно кожен четвертий гонконгец. У зіткненнях 12 червня поліція застосувала проти демонстрантів сльозогінний газ, гумові кулі і палиці; щонайменше 81 людина була поранена.
Призупинений проект передбачає видачу осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів, в країни та регіони, з якими Гонконг в даний час не має підписаних угод про видачу, в тому числі в материковий Китай. Також передбачена можливість заморожування і конфіскації активів на вимогу органів прокуратури КНР. Це відноситься як до жителів Гонконгу, так і до громадян Китаю і іноземцям, які проживають в цьому місті.
Уряд Гонконгу стверджує, що зміни необхідні для усунення правових прогалин, що дозволяють злочинцям переховуватися в регіоні. Однак багато хто вважає, що це загрожує правопорядку, на якому ґрунтується позиція Гонконгу як міжнародного фінансового центру.