Туреччина вивела бурове судно зі спірних вод Східного Середземномор’я

“Турецьке бурове судно, яке знаходиться в центрі суперечки з Грецією з приводу потенційно багатих газом родовищ у східній частині Середземного моря, повернулося до порту”, – повідомило міністерство енергетики Туреччини.

Судно для сейсмічних досліджень Oruc Reis стало символом зростаючого апетиту Туреччини до пошуку природного газу в спірних водах, незважаючи на протидію Греції і Кіпру.

За підтримки фрегатів ВМС Туреччини корабель розгорнув роботи спочатку в серпні, а потім в жовтні в водах грецького острова Кастелорізо.

Анкара ігнорувала заклики з боку ЄС і США, щоб вивести корабель з спірного регіону. Уряд Туреччини стверджує, що ця територія є частиною континентального шельфу країни.

“Наше судно завершило сейсмічні дослідження в районі Демре, які почалися 10 серпня, і тепер повернулося до порту Анталії на півдні Туреччини”, – повідомило міністерство енергетики в Twitter.

У міністерстві додали, що корабель зібрав «10 995 кілометрів» інформації.

Брюссель пригрозив ввести санкції проти Анкари за її дії в регіоні. Очікується, що на саміті 10-11 грудня евролідери вирішать, чи вводити санкції.