Макрон та Зеленський хочуть відновити переговори нормандської «четвірки»

Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що можна досягти прогресу в деескалації ситуації навколо України та Росії, а також у реалізації «конкретних практичних рішень» для зниження напруженості між Москвою та Заходом.

На прес-конференції у Києві після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським він висловив оптимізм щодо виконання Мінських угод.

Макрон сказав, що і Зеленський, і президент Росії Володимир Путін підтвердили своє бажання реалізувати домовленості, досягнуті Францією та Німеччиною щодо східної України.

“Тепер у нас є можливість досягти прогресу в цих переговорах між Росією та Україною”, – запевнив Макрон.

Зеленський зі свого боку висловив сподівання, що найближчим часом відбудуться переговори в рамках нормандського формату, куди входять Україна, Росія, Німеччина та Франція.

«Мирний процес був одним із ключових питань на сьогоднішніх переговорах. Розраховуємо, що зможемо провести наступні переговори лідерів «квартету» найближчим часом, згідно з домовленостями, досягнутими на паризькій зустрічі у грудні 2019 року», — зауважив він.

При цьому Зеленський наголосив, що повірить у відкритість намірів Путіна щодо деескалації лише у тому випадку, якщо його слова будуть підкріплені конкретними кроками.

Під час візиту до Києва французької делегації на чолі з Макроном дві країни підписали п’ять двосторонніх документів у сфері безпеки, оборони та економіки.

Французька сторона оголосила, що надасть Україні 1,2 млрд євро програмного фінансування, які можуть бути використані для конкретних проектів розвитку.