Більшість українців можуть розраховувати на істотне підвищення зарплат

Протягом серпня Національний банк України провів опитування, в якому брали участь керівники 690 підприємств з усіх регіонів країни, крім тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей.

Рівень індексу ділових очікувань (ІДО) в третьому кварталі цього року склав 115 відсотків. У порівнянні з другим кварталом показник зменшився всього на 2,5 відсотка. На думку представників всіх видів економічної діяльності, ділова активність буде зростати і надалі. Це обумовлено тим, що виробники високо оцінюють загальні обсяги реалізації продукції власного виробництва, а також фінансово-економічний стан підприємств.

Уже третій квартал поспіль спостерігається покращення інфляційних очікувань. На думку бізнесменів і керівників підприємств, ціни через 12 місяців підвищаться не більше, ніж на 6,9 відсотка. Як і раніше, найбільш вагомим чинником, який впливає на інфляцію, підприємці називають збільшення видатків на виробництво. Основний фактор, який обмежує можливості нарощувати виробництво, це дуже високі ціни на сировину, матеріали та енергоносії.

Гарна новина для більшості українських фахівців – 64 відсотки компаній у найближчі 12 місяців будуть підвищувати заробітні плати. Тільки 2 відсотки фірм будуть змушені знизити оплату праці співробітників.

На думку 17 відсотків українських бізнесменів, кількість працівників на їх підприємствах буде тільки збільшуватися. Одночасно 14,5 відсотка компаній очікують, що співробітників доведеться скорочувати. Найбільш оптимістично налаштовані підприємства будівельного сектора, торгівлі, транспорту і зв’язку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Верховній Раді України зареєстрований законопроект, який передбачає звільнити молодих українців від сплати податків, а їх роботодавців – від сплати єдиного соціального внеску.

В українському уряді озвучили прогноз, якою буде середня заробітна плата в наступному році.