Греція вимагає жорстких санкцій ЄС проти Туреччини

Греція хоче, щоб її партнери по Європейському союзу підготували економічні санкції для використання проти сусідньої Туреччини, якщо вона продовжить планову розвідку газу і нафти на шельфі у грецьких островів. Про це заявив міністр закордонних справ Нікос Дендіас.

Відносини між двома історичними регіональними суперниками і неспокійними союзниками по НАТО в останні місяці швидко погіршилися, включаючи відмінності, в тому числі права на підводне буріння.

Дендіас заявив у вівторок в інтерв’ю, що сказав своїм колегам з ЄС, що якщо Анкара продовжить свої плани з розвідки островів Крит, Родос і Карпатос, блок повинен буде відповісти заздалегідь підготовленим списком жорстких санкцій.

«Європейський союз є найбільшим торговим партнером Туреччини», – сказав Дендіас приватному телеканалу Star. «Якщо він хоче, він може створити величезну проблему для турецької економіки”.

Греція заявляє, що володіє винятковими правами в районах, які, як в разі острова Крит, знаходяться далеко від узбережжя Туреччини. Анкара вважає, що проведення там розвідки виправдано після підписання угоди з міжнародно визнаним урядом Лівії.

Дендіас додав, що якщо Греція піддасться озброєному нападу з боку свого сусіда, вона буде посилатися на розділ Договору ЄС 2009 року, який зобов’язує держави-члени надавати допомогу і підтримку іншій країні ЄС, яка зіткнулася зі збройною агресією.