Туреччина засудила відомого курдського політика до 22 років в’язниці

Як повідомляє AFP, турецький суд засудив відомого колишнього курдського депутата до 22 років тюремного ув’язнення за місяці голодування в знак протесту проти звинувачень в тероризмі.

Лейла Гювен, колишній депутат від Народно-демократичної партії, яка втратила імунітету в червні, була засуджена за членство в терористичній організації і поширення терористичної пропаганди серед курдських екстремістів.

56-річна жінка залучила міжнародну увагу, оголосивши в 2018 році 200-денне голодування, щоб покласти край ізоляції ув’язненого курдського лідера Абдулли Йокалана і забезпечити доступ до нього його сім’ї і адвокатам.

Курдська робоча партія Йокалана (РПК) бореться з турецькою державою з 1984 року. Десятки тисяч людей були вбиті в ході конфлікту.

За останній рік уряд відправив до в’язниці десятки лідерів і інших членів Народно-демократичної партії. Їх підозрюють в зв’язках з РПК.

Гювен не була присутня на вчорашньому судовому засіданні в місті Діярбакир на південному сході країни.

Її адвокати оскаржуватимуть вирок.

Нагадаємо, що Йокалан відбуває довічне ув’язнення за зраду батьківщини на острові недалеко від Стамбула. Він був схоплений в Кенії турецькими службами в 1999 році.