Молоді українці незабаром зможуть не платити податки

У Верховній Раді України задумалися над тим, як матеріально стимулювати молодих українців залишатися працювати на батьківщині, а не виїжджати на роботу до інших країн. Одним із способів, як вважають народні депутати, може стати повне звільнення молодих українців від сплати податків.

Ефективність таких заходів є сумнівною, адже навіть ті 20 відсотків, які, якщо законопроект буде розглянутий і схвалений українським парламентом, молоді працівники отримають до своїх заробітних плат, кардинально не вирішать проблему низького рівня оплати праці.

Також законопроект № 2250 передбачає, що роботодавці будуть звільнені від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) за таких співробітників.

На думку авторів законопроекту, він буде сприяти виведенню української економіки з «тіні», а підприємці будуть зацікавлені в тому, щоб офіційно наймати молодих спеціалістів, у яких ще немає досвіду.

На даний час із мінімальної зарплати роботодавець платить за кожного працівника 918 гривень ЄСВ. Також з фізосіб утримується 751 гривня податку на доходи і військовий збір – 62 гривні.

Така ініціатива аж ніяк не нова. Так, з 1 серпня цього року поляки, яким ще не виповнилося 26 років, звільнені від сплати податку на доходи фізосіб. Польський уряд цю ідею запозичив у інших країн Євросоюзу, наприклад, у Франції, Бельгії та Чехії.

Але не все так просто, адже податкові пільги призведуть до збільшення дефіциту Пенсійного фонду і проблем з наповненням державного бюджету. Так що питання потрібно вирішувати в комплексі, враховуючи всі чинники.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Європейській бізнес асоціації (ЄБА) повідомили, що близько 90 відсотків керівників українських компаній в наступному році обов’язково підвищать працівникам заробітну плату.

За рік в Україні безробіття трохи скоротилося. Якщо рік тому серед працездатного населення воно становило 8,6 відсотка, то тепер – 8,1 відсотка.