Безготівкові розрахунки стають все більш популярними серед українців

Протягом 2019 року обсяг готівки скоротився на 2,3 відсотка в порівнянні з 2018 роком, підрахували в Національному банку України.

Новий 2020 рік вже настав, і традиційно підбиваються підсумки року минулого, простежуються тенденції, які намітилися в минулому і будуть розвиватися в майбутньому.

Так, в Україні останні кілька років Нацбанк фіксує стабільне зростання безготівкових розрахунків. Підсумок минулого року зафіксував зменшення готівки, якою користуються українці для розрахунків за товари і послуг, на 9,1 мільярда гривень, до 391 мільярда гривень.

При цьому в обігу перебувало 13,3 мільярда монет, і 2,8 мільярда банкнот на суму 2,5 і 388,5 мільярда гривень відповідно.

Нацбанк і уряд роблять так, щоб українці все більше користувалися банківськими картами для розрахунку за товари та послуги.

У планах НБУ в 2020 році збільшити використання карт в розрахунках до 55 відсотків і знизити обсяг готівки до 9,5 відсотка від внутрішнього валового продукту.

Популярності безготівкових розрахунків сприяє широке поширення мобільних пристроїв з вбудованою системою NFC, при цьому банківська картка вже не потрібна.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що 8,74 мільярда доларів протягом 9 місяців 2019 року перевели до України з інших країн трудові мігранти.

До державного бюджету України в 2019 році перераховано 457,3 мільярда гривень податків.