У польських садах уже нікому яблука збирати

Фермерські господарства Польщі, які спеціалізуються на садівництві, зазнають великих збитків через те, що немає бажаючих збирати урожай яблук.

Навіть незважаючи на те, що в цьому році урожай яблук в Польщі значно менший, ніж у попередні роки, працівників в садах катастрофічно не вистачає. Польські фермери почали відчувати гостру нестачу працівників, оскільки українські трудові мігранти бажають отримувати набагато більше грошей за свою важку працю. Українці вважають за краще влаштовуватися на роботу в секторах економіки, де можна заробити набагато більше, ніж у сільському господарстві.

Можливо, польські фермери і підвищували б заробітні плати, але у них для цього немає можливостей. Збільшення витрат на оплату праці негайно позначиться на кінцевій ціні продукції та скоротить попит. Ситуація ускладнюється ще й тим, що в таких країнах, як Італія і Франція, які конкурують з Польщею, урожай яблук цього року перевершив всі очікування.

Керівник однієї з польських аграрних компаній Мохамед Мараван розповів, що «деякі робітники з України все ще залишаються, але цього нам недостатньо. Виробники, з якими я співпрацюю, весь час скаржаться на нестачу робочих рук, але що ми можемо вдіяти».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з офіційною статистикою, в Польщі протягом січня-червня іноземцям видано 846 тисяч дозволів на роботу.

Іноземцям, які хочуть жити і працювати в Польщі легально, в середньому доводиться чекати видачі дозволів на проживання 206 днів.