Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради

Новообраний президент України Володимир Зеленський приніс президентську присягу. Відразу після цього він оголосив про розпуск Верховної Ради.
Зеленський про це заявив у Верховній Раді після інавгурації на посаду Президента. «Українці хочуть дій, а не слів. Шановні депутати, відклали мою інавгурацію на понеділок, робочий день. Для мене це плюс. Це означає, що ввечері ми не будемо святкувати, ми повинні працювати », – сказав Зеленський депутатам.
«Я розпустив Раду восьмого скликання», – сказав Президент. Подав у відставку голова СБУ Василь Грицак і міністр оборони Степан Полторак.
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій 17 травня оголосив, що правляча досі коаліція розпалася після того, як Народний Фронт колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, покинув альянс. Він закликав представників усіх фракцій до початку розмови.
Згідно з українською Конституцією, Президент може достроково розпустити Верховну Раду, якщо:
– протягом місяця не була сформована правляча коаліція;
– пленарні засідання не проводилися протягом 30 днів з моменту попередньої сесії.
Рішення про достроковий розпуск Президент України прийняв після консультацій з головою Верховної Ради, його заступником та головами фракцій.
У разі дострокового розпуску Ради будуть проведені позачергові вибори, які призначаються Президентом протягом 60 днів з дати оголошення рішення про розпуск Ради.
Ще не опубліковано указ про розпуск Верховної Ради з обгрунтуванням Президента. Невідомо, як справа буде виглядати з юридичного боку.