США: зросла зловмисна активність Росії на Балканах

У Балканському регіоні і, зокрема, на Західних Балканах спостерігається посилена зловмисна діяльність з боку Росії. Про це заявив в інтерв’ю помічника держсекретаря США з європейських і євразійських питань Метью Палмера, присвяченому “вільній Європі”.

“Звичайно, Російська діяльність – це те, на що ми звертаємо велику увагу. Ми стурбовані намірами Росії щодо Західних Балкан”, – прокоментував Палмер.

Крім підтвердження випадків подібного втручання отруєння торговця зброєю Еміліана Гебрева і невдалої спроби державного перевороту в Чорногорії, він також навів і інші приклади – спроби Москви підірвати підтримку Преспанської угоди між Скоп’є і Афінами. За словами дипломата, у США є бачення Західних Балкан, яке відрізняється від російського, повідомляє «монітор».

“Американське бачення Західних Балкан є позитивним. Це бачення регіону, який знаходиться в мирі з самим собою, зі своїми сусідами, стабільним, процвітаючим і інтегрованим в європейську сім’ю. Це не бачення Росії. Росія воліє фрагментовані і розділені Західні Балкани, образні, з елементом Хаосу. Область, в якій росіяни можуть піднімати і знижувати напруженість, як реостат, забивати клин між Західними Балканами і Заходом », – пояснив Палмер, додавши, що Сполучені Штати хочуть продемонструвати свою прихильність регіону, як “позитивні партнери”.

Він також зазначив, що для Північної Македонії та Албанії вкрай важливо мати чітку європейську перспективу. «Ми вважаємо, що вони в основному відповідають вимогам, і це стало б важливим сигналом для регіону», – пояснив дипломат.

На питання, чи нададуть Сполучені Штати додаткову інформацію про оголошення держсекретаря США Майка Помпео про заборону на в’їзд до Сполучених Штатів мирового судді Антона Міталова, Палмер сказав: «Ми готові надавати інформацію компетентним особам у міру необхідності».

Він додав, що Сполучені Штати непохитні в підтримці благого управління і боротьби з корупцією. «Ми готові назвати імена осіб, причетних до корупційної практики. Ми хочемо, щоб люди знали, що США твердо і впевнено підтримують хороше управління, прозорість, підзвітність і ту роль, яку відіграють державні чиновники в забезпеченні хорошого управління», – підкреслив дипломат.

На питання, чи будуть оголошені імена інших людей, в тому числі на керівних посадах, він підкреслив, що не хоче пропонувати конкретні рішення, але додав: “Я можу вам сказати, що що заборони на візу і поїздки є важливим інструментом боротьби з корупцією”.