Битва за борщ – новий фронт конфлікту Росії та України

Український кухар Євген Клопотенко ніколи не очікував, що виявиться в центрі російсько-українського конфлікту. Але саме це і сталося після того, як 33-річний чоловік сказав, що борщ визнаний частиною історичної спадщини України.

«Я дійсно не люблю називати це війною борщів, але це реально так», – сказав Клопотенко AFP в своєму відомому українському ресторані в центрі Києва.

Шеф-кухар сказав, що йому набридли ресторани по всьому світу, в тому числі ті, де подають «так звану українську кухню», називаючи борщ російським супом.

Минулого місяця він приніс борщ до Міністерства культури України, щоб переконати міністерство подати документи до ЮНЕСКО, щоб борщ був внесений до списку культурної спадщини його країни.

У список вже входять французька гастрономія, неаполітанська піца і грузинське вино.

Міністерство погодилося і оголосило, що підготує документи для відправки в ЮНЕСКО до березневого крайнього терміну, щоб їх можна було розглянути в грудні 2021 року.

І раптом Москва розсердилася.

«Борщ – національна їжа багатьох країн, в тому числі Росії, Білорусі, України, Польщі, Румунії, Молдови та Литви»,- заявили в посольстві Росії в США.

Незабаром після цього російський уряд назвало борщ «одним з найвідоміших і улюблених страв Росії, символом традиційної кухні».

Українці стверджують, що борщ вперше згадується в 1548 році в щоденнику європейського мандрівника, який спробував його на ринку під Києвом. Кажуть, що борщ завезли до Росію українські поселенці набагато пізніше.

Для Клопотенко боротьба за борщ пов’язана з ідентичністю України.

«Коли я почав вивчати українську їжу та кухню, я зрозумів, що української кухні в Україні немає. Все радянське », – сказав він, додавши, що СРСР «проковтнув» Україну, «прожувати і виплюнув … Ми не знаємо, хто ми або що ми”.

Але є одне, за словами Клопотенко, блюдо, яке повністю українське: борщ.

«Я зрозумів, що борщ – це те, що нас об’єднує. Ми можемо бути різними, є різні види борщів за різними рецептами, але борщ залишається частиною української кухні », – продовжив він.

Український шеф-кухар зазначив, що в поданій в ЮНЕСКО заявці не буде рецепта борщу, так як «ніхто не знає оригіналу».

«Ми зареєструємо щось більше. Ми зареєструємо культуру борщу в Україні », – сказав він, додавши, що борщ «набагато важливіше, ніж просто їжа».

Олена Щербань, український етнолог і історик, зазначила, що «абсурдно» асоціювати борщ з Росією.

Вона сказала, що українці не так добре знають свою історію і не відчувають гордості за свою гастрономію, на відміну від французів і італійців.

Щербань зазначила, що намагається просувати борщ, організовуючи фестиваль в селі в центральній Україні, який проводиться вже сім років. У цьому місяці історик відкрила музей, присвячений борщу.

«Борщ – це мистецтво, борщ – це мова, борщ – це культура, борщ – це історія моєї України», – сказала Щербань.