Які кроки робить Європа, щоб уникнути масового безробіття

За даними Financial Times, пандемія підсилює поділ європейського ринку праці між кваліфікованими і некваліфікованими робітниками, незважаючи на фінансову підтримку з боку урядів, що запобігають повторення масового безробіття, викликаного фінансовою кризою десять років тому.

Ринок праці блоку в значній мірі захищений від наслідків коронарної кризи завдяки щедрим державним стимулам і політиці центрального банку. Сюди входять програми з виплати заробітної плати приблизно 50 мільйонам людей, які були скорочені в ході першої хвилі.

Згідно з даними Consensus Economics, який усереднює економічні прогнози провідних економістів, з літа перспективи поліпшуються, незважаючи на другу хвилю і нові економічні блокади.

За даними Євростату, зайнятість в блоці збільшилася майже на 1% в третьому кварталі, так як багато хто з тих, хто кинув роботу навесні через коронавірус, повернулися на роботу або знайшли нову. «На цей раз ми говоримо про величезні плани по оздоровленню бюджету в Європі, які повинні бути в змозі запобігти величезний стрибок безробіття», – сказав Стефано Скарпета, директор по зайнятості Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).

Однак загальне поліпшення приховує деякі деталі. За даними Європейського центрального банку (ЄЦБ), в першій половині року кількість робочих місць для низькокваліфікованих робітників в зоні євро скоротилася на 7%, в той час як кількість висококваліфікованих робочих місць зросла на 3%.

Людям, які втратили роботу, необхідна перепідготовка, тому що існує невідповідність між робочими місцями, створеними і зруйнованими в результаті кризи. «Навіть якщо після пандемії в економіці буде створено досить нових робочих місць, вони не можуть бути однаково доступні для всіх»,- заявила в своєму виступі Голова ЄЦБ Крістін Лагард.

Очікується, що посилення автоматизації в багатьох галузях в 26 найбільших економіках світу призведе до знищення 85 мільйонів робочих місць до 2025 року, але також створить 97 мільйонів нових. Тобто приріст становитиме 12 мільйонів робочих місць.