Парламент Туреччини схвалює відправку військ до Лівії

«Парламент Туреччини схвалює пропозицію уряду направити війська до Лівії»,- повідомляють AFP і Daily Sabah.

Законодавчі збори схвалив меморандум про відправку військ до Лівії для підтримки уряду, підтримуваного ООН. Тріполі направив офіційний запит до Анкари про військову допомогу Туреччині.

Постанова була схвалена 325 депутатами проти 184.

Минулого місяця Ердоган оголосив про рішення уряду запросити згоду парламенту на відправку військ до Лівії за запитом Тріполі. Солдати будуть захищати уряд, підтримуваний ООН, проти сил генерала Халіфи Хафтара, який отримує військову допомогу від Росії, Єгипту і ОАЕ.

Пропозиція була схвалена парламентом на позачерговому засіданні. AP відзначає, що війська будуть розгорнуті в Лівії через рік, незважаючи на побоювання, що турецькі сили можуть загострити конфлікт і дестабілізувати обстановку в регіоні.

Анкара і Тріполі уклали військову угоду в кінці 2019 року, яка дозволяє Анкарі направляти військових експертів і персонал до Лівії. Вони також підписали окрему угоду про морські кордони Туреччини і Лівії в Середземному морі.

Уряд Туреччини повідомив, що розгортання сил направлено на захист інтересів Туреччини в Лівії і Східному Середземномор’ї, де країна все більше ізолюється через економічні зони Греції, Кіпру, Єгипту та Ізраїлю, які розглядають можливість укладення газової угоди.

Уряд не розкриває подробиць, але пропозиція дозволить постановою вирішити, коли і скільки військ відправити до Лівії.

Опозиція заявила, що проголосує проти цієї пропозиції, тому що вона втягне країну до ще одного конфлікту і призведе до «проливанию крові мусульман».