Ердоган проти Росії в Лівії: Туреччина не буде мовчати про найманців

Президент Реджеп Ердоган заявив, що Туреччина не буде мовчати про підтримуваних Росією найманців, які підтримують Халіфа Хафтара в Лівії, оскільки Москва висловила стурбованість з приводу можливого військового розміщення Туреччини в Лівії на підтримку ворогів Хафтара, повідомляє Reuters.

Туреччина підтримала міжнародно-визнаний уряд Лівії на чолі з Фаїз Сараджев, і в минулому місяці обидві сторони підписали угоду про безпеку, яка може поглибити військову співпрацю між ними.

Згідно зі звітом американських експертів, опублікованому агентством Рейтер минулого місяця, Туреччина вже відправила військові поставки в Лівію в порушення ембарго ООН на постачання зброї. У ньому говориться, що уряд Національного згоди Сараджа просить Туреччину про допомогу після того, як Хафтар отримає підтримку від Йорданії і ОАЕ.

Туреччина безпосередньо не відповідає на твердження в звіті, але Ердоган зазначив, що Анкара не може ігнорувати підтримку, яку Хафтар отримав від пов’язаної з Кремлем групи Вагнера.

«Через групу під назвою Вагнер вони буквально працюють найманцями Хафтара в Лівії. Ви знаєте, хто їм платить », – пояснює Ердоган, цитований НТВ під час польоту з Малайзії. «Так і є, і ми не повинні мовчати про все це. Ми зробили все можливе, і будемо продовжувати це робити ».

Раніше сьогодні Росія заявила, що дуже стурбована перспективою того, що Туреччина відправить війська до Лівії, додавши, що угода з військової співпраці між Анкарою і Тріполі викликає багато питань в Москві.

Ердоган прокоментував в середу, що Туреччина покращить співпрацю з Лівією, пропонуючи військову підтримку і підтримуючи спільні кроки в Східному Середземномор’ї. Раніше Анкара заявила, що може відправити військову допомогу, якщо її попросять.

У вівторок Росія повідомила, що Ердоган і Путін обговорять потенційне військове розміщення Анкари в Лівії під час переговорів в Туреччині в наступному місяці.